Het Pedagogisch Educatief Beleid (PEB).

Elk moment is betekenisvol

Binnen de Beste Kinderopvang werken we sinds enkele jaren met het Pedagogisch Educatief Beleid (PEB). Onze gecertificeerde coach, Cansu Cumru, is bevoegd om deze methodiek toe te passen in de praktijk. In november 2021 rondde zij met succes haar opleiding bij RIJKT af. Nu zij is teruggekeerd van haar zwangerschapsverlof, zal zij PEB-coaching weer actiever gaan inzetten. Hieronder lichten we graag toe wat PEB inhoudt en hoe wij het binnen onze opvanglocaties toepassen

Wat is PEB?

PEB is een instrument wat inzoomt op initiatieven van kinderen en communicatie. Interactie tussen kinderen en professionals inzichtelijk maakt en verbetert. Door middel van “beeld voor beeldanalyse” worden initiatieven van kinderen en handelingen van professionals  zichtbaar gemaakt met behulp van filmbeelden van de eigen werksituaties. Het is een instrument wat zeer en direct en motiverend werkt. Professionals worden zich bewust van wat de kind initiatieven betekenen en hoe ze deze kunnen ondersteunen, wat positieve interactie bevordert,

Wat is het doel?

Het doel van PEB met betrekking tot deskundigheidsbevordering is inzicht geven in kind initiatieven en het kunnen hanteren van de principes van basiscommunicatie.

“Onder basiscommunicatie wordt verstaan: de manier waarop prettig contact ofwel geslaagde interactie tot stand komt door de (positieve) afstemming van mensen op elkaar en biedt ook de mogelijkheid interacties te beschrijven”.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Er worden film opnames gemaakt van kinderen in contact met professionals tijdens reguliere activiteiten (eten, verschonen, kringetje, e.d.) Een opname van ongeveer vijf minuten is voldoende. Na iedere opname volgt een nabespreking waarbij de opname  samen met de professionals worden bekeken. In deze opnames staan de initiatieven van de kinderen centraal. Er wordt stilgestaan bij wat de kinderen laten zien, wat zegt dat over de kinderen en hun ontwikkeling, en wat heeft het kind vervolgens nodig om verder te kunnen. Door positieve interactiemomenten te bekrachtigen, worden professionals gestimuleerd dit te continueren. Tijdens het terugkijken, komen de vaardigheden voor een goede communicatie en interactieve vaardigheden ook aanbod. 

Alle videobeelden worden uitsluitend intern gebruikt voor de deskundigheidsbevordering van onze medewerkers en worden opgeslagen in een veilige omgeving, waarna ze na gebruik worden verwijderd.

Scroll to Top