Gezondheid speelt een belangrijke rol in het leven van jonge kinderen. Daarom streven we ernaar om binnen onze opvang een gezonde leefstijl te promoten, zowel op het gebied van voeding als beweging. We sluiten hierbij aan bij de richtlijnen van de campagne “Gezonde Kinderopvang”, die steeds meer aandacht krijgt in de sector.
Wat doen wij concreet?
-
Gezonde voeding:
Wij serveren dagelijks verse, gezonde snacks, zoals fruit en groente. Daarnaast kiezen we steeds vaker voor producten met minder toegevoegde suikers en minder zout. Kinderen leren spelenderwijs over gezonde keuzes, bijvoorbeeld door zelf groente te snijden of een smoothie te maken.
-
Beweging:
Bewegen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Buiten spelen staat dagelijks op het programma, ongeacht het weer. We bieden daarnaast ook motorische activiteiten aan, zoals balspellen, klimmen, of een hindernisbaan.
-
Mentale gezondheid:
Een gezonde geest is net zo belangrijk als een gezond lichaam. Daarom leren we kinderen al jong omgaan met emoties en geven we ruimte voor rust en ontspanning, bijvoorbeeld door een rustige leeshoek of korte mindfulness-oefeningen.


Hoe kunt u thuis meedoen?
We nodigen ouders uit om thuis aan te sluiten bij deze gezonde leefstijl. Kleine aanpassingen, zoals samen koken of een dagelijkse wandeling, kunnen een groot verschil maken. We delen graag gezonde recepten en tips via onze nieuw magazine.
Yvonne Knippenberg is onze gezonde voedingscoach zij draagt zorg voor de onderwerpen gezonde voeding- bewegen en het trainen van medewerkers binnen Beste Kinderopvang.
Zeker! Hier zijn enkele ideeën voor gezonde traktaties en tussendoortjes die geschikt zijn voor kinderen van 0-12 jaar. Ze zijn lekker, voedzaam en passen bij verschillende leeftijden.
Traktaties:
1.Fruitspiesjes
Rijg stukjes aardbei, druiven (gehalveerd voor jonge kinderen), banaan en meloen op een satéprikker. Gebruik voor kleintjes veilige, stompe prikkers.
2.Mini-bananen-dolfijnen
Snijd een banaan doormidden en gebruik een blauwe bes als “bal” in de opengesneden bovenkant. Versier met een gezichtje (eetbare stift of rozijntjes).
3.Komkommerbootjes
Snijd een komkommer in de lengte door, verwijder een beetje van de binnenkant en vul met hummus. Gebruik een driehoekje paprika als “zeil”.


4.Groente- en fruitcups
Kleine bekers gevuld met kleurrijke groente- en fruitsticks zoals wortel, komkommer, paprika en appel. Voeg een klein bakje hummus of yoghurt-dip toe.
5.Rijstwafels met gezichtjes
Versier rijstwafels met plakjes banaan, aardbei en rozijntjes om grappige gezichtjes te maken.
Tussendoortjes:
1.Smoothies
Mix yoghurt, melk of plantaardige alternatieven met een combinatie van fruit zoals banaan, aardbei en mango. Voeg spinazie toe voor een groene versie.
2.Zelfgemaakte bananenbrood
Bak een bananenbrood zonder suiker, zoet het met rijpe bananen en een beetje honing (voor kinderen boven de 1 jaar). Voeg havermout of noten toe voor extra voeding.
3.Yoghurt met topping
Vul kleine bekers met (plantaardige) yoghurt en top met granola, verse bessen en een klein beetje honing (vanaf 1 jaar).


4.Groentechips
Maak chips van dun gesneden zoete aardappel, courgette of wortel in de oven. Licht besprenkelen met olijfolie en kruiden.
5.Kaasblokjes met druiven
Combineer kleine blokjes kaas met halve druiven op een prikker.
Let op bij jonge kinderen:
- Vermijd harde noten, popcorn, hele druiven of ander voedsel dat een verstikkingsrisico vormt.
- Controleer op allergieën en houd rekening met de voedingsrichtlijnen